E trist și deprimant când deschidem televizorul și vedem știri precum cele din ultimele zile, despre Alexandra sau fata din Galați, care a fost violată… este trist să vedem atâta nedreptate, este trist să vedem că Poliția este de partea răului, în loc să își respecte jurământul și să acționeze împotriva răului sau pur și simplu este indiferentă la nevoile oamenilor, este trist să vedem că țara asta se destramă pe zi ce trece și ajungem să trăim din ce în ce mai rău, dar poate cel mai trist lucru este că fetele astea au trecut prin niște întâmplări traumatizante, întâmplări care, poate, ar fi putut fi evitate…

Cu toții ne dorim să se schimbe asta, ne dorim să schimbăm Guvernul, să se facă dreptate, să existe oameni demni și competenți de meseria lor atât în Poliție, cât și în sistemul medical, educațional etc., ne dorim să schimbăm ceva! Uneori ne gândim poate că în locul lor am putea oricând sa fim chiar noi sau copiii noștri, ori mama, sora, colega de serviciu sau prietena noastră și atunci ne punem întrebarea ce e de făcut?! Ei bine, înainte de a schimba sistemul sau neregulile țării, putem face în așa fel încât să evităm astfel de situații, dar mai ales putem să lucrăm cu noi și să învățăm cum putem anticipa astfel de evenimente. Putem schimba ceva în noi înșine, înainte de a schimba ceea ce nu ține de propria persoană!

Nu voi face educație de genul “nu vorbi cu străinii” în acest articol, dar vreau să prezint câteva aspecte psihologice care, dacă ar fi fost mai mult studiate și li s-ar fi acordat mai multă atenție, poate ar fi schimbat ceva, măcar în cazul fetei ca cele de la Galați!

Trebuie să știm că fiecare individ se naște cu nevoi. Nevoi care încă din prima zi de viață cer a fi satisfăcute, astfel încât să funcționăm în echilibru. Vom vorbi aici despre două mari nevoi importante ale copilului și anume: nevoia de dragoste și cea de control sau autonomie.

Nevoia de a iubi, dar mai ales de a se simți iubit este esențială în dezvoltarea psihologică a oricărui copil. Fiecare dintre noi își dorește să fie văzut, auzit, respectat și valorizat, apreciat. Dacă noi ca și părinți nu vom satisface această nevoie a copilului, acesta va căuta în altă parte să primească dragostea și atenția cerută, se va închide în el sau va avea un comportament negativ, copiii se vor simți demotivați și vor apărea tot felul de frustrări.

Nevoia de autonomie face referire la independența de care are nevoie orice copil, chiar de la vârstele cele mai mici. Fiecare copil își dorește să ia singur decizii, să facă propriile alegeri și este recomandat să lăsăm copiii să acționeze pe cont propriu (desigur, vom fi mereu în spatele lor pentru a-i “ghida” atât cât vor avea nevoie de suportul sau sprijinul nostru), să gândească independent, astfel încât el se va bucura de succesele obținute prin propriile forțe.

Un alt aspect foarte important în dezvoltarea și creșterea copiilor este modelul pe care îl oferim. Copiii învață, încă din primii ani de viață, prin imitare, ei imită ceea ce văd la părinți. Noi suntem modelul lor în viață! Dacă în familie sunt prezente abuzuri, fie de natură fizică sau verbală, adult fiind, copilul va căuta să primească exact aceste abuzuri! De ce?! Pentru că abuzurile sunt normalitatea cu care el/ea a fost învățat/ă… Înainte de a “ne modela” copiii, este necesar să ne modelăm pe noi înșine! Dacă nu o facem pentru noi, ar trebui să o facem pentru acești copii măcar!

În mod inconștient, fetele caută să își găsească un partener de viață care se aseamănă cât mai mult tatălui, la fel și băieții, caută să găsească în partenera lor cât mai multe asemănări cu mama lor. Fiecare părinte își pune amprenta asupra criteriilor de selecție a partenereului, fie că o fac în mod conștient sau inconștient.

În cazul fetelor, o relație bună cu mama duce la o dezvoltare emoțională bună, în timp ce relația cu tatăl are un impact puternic asupra identității acesteia. În cazul băiatului, acesta va proiecta profilul mamei ca fiind idealul feminin și în funcție de relația stabilită între el și mamă, dar și de atitudinea acesteia față de tată, băiatul va căuta o colaborare similară în relațiile sale de dragoste viitoare. În alte cuvinte, o relație armonioasă cu părintele de sex opus constituie o temelie solidă pentru dezvoltarea psihologică a copilului și pentru viitoarele relații de cuplu ale acestuia.

Ar fi foarte multe de vorbit pe aceste două subiecte relatate pe scurt în acest articol, dar am căutat să subliniez ideile esențiale, pe care le voi dezbate separat în articolele viitoare, însă ceea ce mi-am dorit să punctez și sper din suflet că am reușit este faptul că, înainte să dăm vina pe justiție sau răufăcători, putem să lucrăm cu noi, astfel încât să nu le oferim copiilor noști doar o educație de tipul “asta ai voie, asta nu ai voie”, ci să le fim în primul rând cel mai bun model în viață, să căutăm să le satisfacem toate nevoile, care sunt mai multe decât cele două despre care am vorbit mai sus, pentru a le permite copiilor să crească într-un mod cât mai armonios, să obțină autonomie și să se autorealizeze și astfel vom reuși să prevenim întâmplări nefericite ca cele care au umplut paginile de internet zilele trecute! Vom reuși așa să schimbăm ceva! Vrei o schimbare?! Atunci începe întotdeauna această schimbare cu tine, de la tine!